Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 26 feb 2019
8:00 PM - 10:00 PM

Locatie
Slot Zuylen

Categorie(en) Geen Categorieën


De kwabstijl is de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de decoratieve kunsten in Europa. Vanuit de edelsmeedkunst ontstond in de Gouden Eeuw een fantasierijke nieuwe kunststijl. Er werd gewerkt ‘uit de geest’. Kunstenaars bedachten organische, surrealistische vormen, met als inspiratiebron de natuur. De smeltende, kwabbige en botachtige structuren ontstonden voor het eerst in het werk van de uit Utrecht afkomstige edelsmid Paulus van Vianen (ca. 1570-1613).

De decoratieve stijl kwam ook tot uiting in de ontwerpen van zijn broer Adam en Johannes Lutma, die lid waren van het edelsmidgilde in respectievelijk Utrecht en Amsterdam. Hun werk was een bron van inspiratie voor kunstenaars in andere disciplines. Rembrandt – bevriend met Lutma – en de meubelmaker Herman Doomer vertaalden het kwab naar nieuwe ontwerpen. De vraag naar kwab in de interieurs van de elite breidde zich uit naar Engeland, Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse kunstenaars die in deze stijl werkten waren ongekend populair.

Reinier Baarssen, conservator bij het Rijksmuseum, is bij ons bekend als een uitstekend inleider. Hij was de samenstelling van de expositie over kwabstijlen in het Rijksmuseum in 2018.

Kosten: € 15,- incl drankje. Locatie: Gobelinzaal slot Zuylen, aanvang 20.00 uur

Opgeven via: ogniftarlake@gmail.com. Aanmelding is pas compleet na ontvangst betaling op NL51INGB0005665454 t.n.v. Vereniging Oudheidkundig Genootschap Niftarlake.