Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 16 okt 2018
8:00 PM - 10:00 PM

Locatie
Slot Zuylen

Categorie(en)


Het Rampjaar 1672 heeft veel ellende over ons land gebracht, te wijten aan de gekrenkte trots en tomeloze eerzucht van een enkele man, de Zonnekoning Lodewijk XIV. De Republiek der Verenigde Provincien werd zowel op zee als over land door de Fransen en hun bondgenoten aangevallen en stond er alleen voor. De verdeding op zee was in orde, maar door de ernstig verwaarloosde landmacht werd ons land in korte tijd overspoeld door een enorm Frans leger.

Zo’n anderhalf jaar duurde de Franse bezetting en heel wat dorpen, zoals Breukelen, Abcoude en Loosdrecht werden geplunderd en/of in brand gestoken en dat gold ook voor buitenplaatsen zoals Gunterstein en Nijenrode en vele hofsteden tussen Breukelen en Nieuwersluis.

De Vecht was strategisch van belang, er ontstonden verdedigingswerken terwijl bij Muiden begonnen werd met de aanleg van een dam en later een sluis.

Helaas was het land verdeeld in Staatsgezinden en Oranjegezinden, een botsing die ook leidde tot de moord op de gebroeders de Witt. Er was de opkomst van Willem III. Een zeer turbulente periode waarover de historicus Luc Panhuysen een prachtig boek schreef en ons veel kan vertellen en zal de invloed hiervan op de Vechtstreek eveneens naar voren brengen.

Deelnemers maximaal 70 personen. Opgeven via ogniftarlake@gmail.com.

Kosten 15,00 euro p.p. incl. consumptie tijdens de pauze